tirsdag den 16. oktober 2012

Det der keramik........

opsluger mig fuldstændigt for tiden!! Og rundt omkring på "værkstedet" og kontoret står drejede emner i forskellige stadier.
 
julekugler (drejes som opvarmning) og fuglefoderhuse i værkstedets vindueskarm
venter på forglødning
 Efter et noget anstrengt forhold til ler op gennem folkeskole faldt jeg for det meditative i drejeprocessen i forbindelse med et højskoleophold. På et aftenskolekursus blev jeg grebet af brændingsformen raku og dette blev udgangspunktet for et længere ophold (~8 mdr.) på daghøjskolen Clayart. Her er min interesse for dekorationen af skærven blevet vækket. Med træk-af-voks kan man lave ganske fine mønstre af uglaserede "pletter" på emnerne - disse fremstår sorte i forbindelse med raku-brændingen.


3 skåle - 2 underdelse til fuglefoderhuse - 3 prøver til glasur fylder på mit skrivebord
skal glaseres og i rakuovnen
 
Alt i alt betyder det at jeg idag er fanget af HELE processen:
* timerne ved drejeskiven
* optegningen af dekorationen og påmaling af træk-af-voks på den forglødende skærv
* brænding i rakuovnen.

Skål til tørre i kærestens bogreol

Det paradoksale er at selve produkterne ikke er det vigtigste. Der er rigtig meget, der ikke lykkes på drejeskiven og ting går tabt i brændingerne eller ryger på gulvet under brug. Men fordi det er processerne, jeg holder mest af, betyder det ikke så meget. Jeg kan jo altid lave en ny/anden.


Lidt større skåle på vej af skiven

Samtidig vil jeg selvfølgelig gerne lave brugbare ting og raku-brændte emner har altså deres begrænsning. Derfor ville det være dejligt også at kunne brænde stentøj og netop den mulighed var vigtigt for mig, da jeg investerede i min lille ovn. Det er bare en skam at termometeret ikke virker og den derfor lige p.t. er ubrugelig til formålet. Med et nyt termometer (til 1.100,- + moms) vil jeg kunne følge temperaturen op til ~1.200 oC og med øvelse kunne styre de sidst 60 oC på erfaring. Jeg bliver vist nødt til at komme til lommerne og smutte en tur ud til Sorring Lervarefabrik.


træk-af-voks på underdel af fuglefoderhus

Hvad alt det der står rundt omkring og venter på at komme videre i processen skal bruges til aner jeg ikke. Det ser ud til at vi skal have skiftet ud i køkkenskabe og vindueskarme. Og mon ikke der også bliver et par stumper, der er gode nok til at forære væk :-)
 


 

2 kommentarer:

 1. Der ser så spændende ud, jeg vil glæde mig til at se flere resultater.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusinde tak Pia. Havde døgnet dog bare flere timer ;-)

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...